Het houden van valkparkieten 


Bezint eer u begint!


Omdat ik merk dat mensen die een huisdier aanschaffen zich vaak niet goed inlezen en ik natuurlijk het beste wil voor mijn vogeltjes geef ik hieronder wat basisinformatie over het houden van valkparkieten.

Een valkparkiet is een groepsdier. Dit betekent dat de meeste valkparkieten gelukkiger zijn als ze niet alleen gehouden worden en binnen een niet te lange periode een valkparkiet vriendje of vriendinnetje erbij krijgen. Het is het verstandigst om twee popjes (vrouwtjes) of een pop en een man samen te houden. Twee mannen gaan vaak niet goed samen, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Hang, als je een man en een pop hebt, vooral geen broedblok in het hok als je geen jonkies wilt. Mocht je wel een nestje willen, zorg dan dat je je van te voren goed hebt ingelezen. Voor informatie mag er altijd contact met me worden opgenomen. Valkjes moeten minstens een jaar oud zijn voordat je met ze gaat kweken.

 De kooi 

  • Een kooi voor één of twee valkparkieten moet een minimale afmeting hebben van 75 x 45 x 80 cm. (breedte x diepte x hoogte) maar groter is altijd beter. De spijlen moeten minstens aan twee zijden horizontaal zijn. Dit in verband met het klimmen. Een ronde kooi is ongeschikt.
  • Zitstokken moeten minstens 18 mm dik zijn. Een dikke tak van een krulwilg is ook geschikt als zitstok. Gebruik nooit zitstokken waar touw in- of aanzit. Touw is dodelijk!!!!!! Kokos- of henneptouw kan wel. Hang de zitstokken zo dat uitwerpselen niet in de drink- of voedselbakjes terecht kunnen komen. 
  • In de kooi moeten voldoende speelgoed en klimattributen aanwezig zijn. Ook hier in of aan mag geen touw aanwezig zijn. Er is on-line bijvoorbeeld veel leuk speelgoed te krijgen. Speelgoed met spiegels is zeer af te raden. Deze kunnen agressie opwekken of de vogel kan verliefd worden op de 'ander' die hij in de spiegel ziet. Speelgoed dat in de meeste dierenwinkels wordt verkocht is meestal ongeschikt. 
  • Gebruik geen vogelzand als bodembedekking. Dit niet alleen slecht voor de luchtwegen en ogen van de vogels, maar er kunnen ook giftige stoffen inzitten. Houtsnippers zijn een prima alternatief. Deze zijn gewoon verkrijgbaar bij de dierenwinkel of dierenafdeling in een tuincentrum. 
  • Vogels kunnen niet tegen de antiaanbaklaagdampen (Teflon) die vrijkomen tijdens het koken. Dit is dodelijk!! De kooi mag dus nooit in de buurt van een kookplaat staan. Ook gourmetten in dezelfde ruimte als de vogel kan een dodelijke afloop hebben. Zet de kooi met vogel daarom in een andere ruimte tijdens het koken of gourmetten. 

 Voer 

  • De vogels moeten de hele dag kunnen beschikken over water, grote parkietenvoer met weinig zonnepitten, pellets (brokjes met een goed uitgebalanceerde samenstelling en daardoor een zeer goede manier om voedingsdeficiënties te voorkomen) oplosbaar grit (bestaat uit gebroken schelpjes en zijn een goede bron van calcium) Gebruik echter geen maagkiezel, dit hebben valkparkieten niet nodig en kan mogelijk zelfs dodelijk zijn. Ook is een mineralenblok of sepia nodig (hieraan kan de vogel zijn of haar snavel goed slijpen en door eraan te knagen blijft de snavel scherp genoeg en slijt hij ook goed. Hierdoor voorkomt u bij parkieten een te ver doorgegroeide snavel, wat erg hinderlijk voor ze is.
  • Valkparkieten eten ook graag groente, fruit, kruiden en noten. LET OP! Ze mogen geen gekruid of zout voedsel, voedsel met suiker, chocolade, koekjes of snoepjes, alcohol, cafeïne, dadelpruimen, uien, prei, witbrood, aubergine, bladeren van een tomaat, rabarber en avocado. Verwijder de pitten uit fruit, behalve bij aardbeien en kiwi. Fruitpitten zijn giftig. Geef fruit altijd in de ochtend of vroeg in de middag in verband met gisten in de krop. Ei-voer is alleen aan te raden tijdens de kweek. 
  • Andere goede onderdelen van het dieet zijn rozijnen en andere gedoogde vruchten (zonder toevoegingen) en als extraatje af en toe een meelworm. Pas op met pinda’s, die kunnen schimmels bevatten die giftige stoffen produceren. Gebruik alleen ongezouten pinda’s die geschikt zijn voor menselijke consumptie. 


 Verzorging 

  • Zorg ervoor dat uw valkparkieten elke nacht tenminste 10 tot 12 uur rust hebben. U kunt een doek over de kooi doen zodat het donker is. Sluit bovendien de gordijnen ’s nachts zodat de vogels niet schrikken van lichten, schaduwen of bewegingen van buiten.
  • Vogels die binnenshuis worden gehouden moeten dagelijks enkele uren uit de kooi gelaten worden. Dat moet uiteraard wel veilig zijn. Blijf altijd in de buurt om toezicht te houden en wen uzelf eraan om voor het loslaten van de vogel eerst de kamer te controleren om ongelukken te voorkomen. Je kunt ook een vogelspeeltuin creëren. Deze kunnen kant en klaar gekocht worden of zelf worden gemaakt. Denk er aan dat valkparkieten niet zindelijk worden, leg eventueel op plaatsen waar ze graag gaan zitten een krant neer.
  • Gebruik geen geurstoffen zoals kamerspray, luchtverfrissers, wierook of geurkaarsen. Vermijd rook van bijvoorbeeld een open haard en rook niet in het bijzijn van de vogels of in kamers waar de vogels zullen verblijven.
  • Het is goed om regelmaat aan te houden in de dagelijkse verzorging zodat de valkparkiet weet wanneer hij aandacht kan krijgen en wanneer niet. Trainen is een goede vorm van aandacht geven en zorgt ervoor dat deze intelligente vogel zijn hersens kan gebruiken.
  • Let op hoe en wanneer u uw valkparkieten aandacht geeft. Sommige valkparkieten vinden het fijn om gekroeld te worden. Aai echter nooit over de rug, want dit kan seksueel gedrag opwekken en het leggen van eieren stimuleren.
  • Valkparkieten kunnen proberen uw aandacht te trekken door te roepen. Pas op dat u dit niet beloont door te reageren, want zo leert u de vogel dat dit werkt en heeft u kans dat hij steeds vaker gaat roepen om aandacht.
  • Liever niet kortwieken, tenzij daar een medische reden voor is. Het is een fabel dat vogels d.m.v kortwieken tammer zouden worden. Zet dan niet zelf zomaar de schaar in de vleugels, maar laat dat doen door iemand die weet wat hij doet.


LET OP: Met een vogel kan je niet naar een 'gewone' dierenarts. Deze hebben onvoldoende kennis van vogels. Ga daarom altijd met je vogel naar een vogelarts. In Noord Holland zitten meerdere vogelartsen in Amsterdam, waaronder in Noord en IJburg, verder zitten er vogelartsen in Naarden, Alkmaar en Assendelft.

Als je na het lezen nog steeds vragen hebt mag je die natuurlijk altijd stellen door mij een berichtje te sturen. Gebruik daarvoor het vragenformulier.