Veel gestelde vragen
1. Is mijn valkje een man of een pop?
2. Hoe introduceer ik een nieuwe valkparkiet?
3. Mijn valkje heeft een eitje gelegd maar ik wil geen nestje. Wat moet ik nu doen?
4. Mijn valkje heeft een eitje gelegd, het lijkt me leuk om een nestje te nemen, wat nu?
5. Help! De man is ineens super agressief en laat de pop niet meer bij de eitjes (of andersom natuurlijk)
6. Ik wil graag twee valkparkieten maar geen nestjes/eitjes. Wat te doen?
Scroll voor antwoorden naar beneden!
1. Is mijn valkje een man of een pop?
Bij valkparkieten kun je vaak het geslacht zien aan het verenkleed. Dit geldt voor o.a. wildkleur, Cinnamon, bleekmaskers, witmaskers en Opaline. Maar wel pas na de eerste rui, de 'jeugdrui'. Tot die tijd zien ze er allemaal uit als pop.
Voor de wildkleur, Cinnamon, bleekmaskers en witmaskers geldt dat ze er, voor ze hun eerste rui hebben gehad, allemaal uit zien als popjes. Ze hebben dan een grijs kopje.
Voor alle genoemde mutaties geldt dat de mannen na de rui een gele kop krijgen, behalve de witmasker, die krijgt een witte kop. Voor de wildkleur Opaline man geldt dat hij, na de eerste rui, zijn parels verliest en er uit gaat zien als een normale wildkleur man. Dus ook met een geel masker. Bij bont Opaline geldt de jeugdrui regel niet. Een bonte Opaline man heeft meerdere ruien nodig alvorens hij zijn parels verliest.
Bij geslachtsgebonden mutaties; de Luttino's (helemaal geel), witmasker Luttino's (helemaal wit) en cinnamon zou je kunnen zien of het een pop is als je weet hoe de ouders eruit zien. Als de moeder deze mutaties niet heeft dan zijn de jonkies altijd popjes. Dus stel, je hebt een Cinnamon jong en de moeder is niet Cinnamon dan is het jong altijd een popje.
Bij bonte valkjes is het geslacht niet te bepalen aan het uiterlijk. Tenzij er een geslachtsgebonden mutatie bij zit waarvan de moeder die niet heeft. Dus een bonte Cinnamon van een moeder die niet Cinnamon is, is een popje.
2. Hoe introduceer ik een nieuwe valkparkiet?
Zet bij thuiskomst het nieuwe valkje eerst 24 uur in een aparte kooi naast de grote kooi. Op deze manier kunnen ze aan elkaar wennen, zonder dat een van de twee zich bedreigd hoeft te voelen. Haal na 24 uur de grote kooi helemaal leeg en richt deze compleet opnieuw in. Zorg voor wat nieuw speelgoed en hang oud speelgoed op een andere plek. Zet vervolgens eerst het nieuwe valkje in de kooi zodat hij/zij de kooi rustig kan verkennen. Laat daarbij je andere valkje lekker los vliegen zodat hij/zij er aan kan wennen dat er een soortgenoot in huis zit en observeer goed het gedrag van beide vogels. Je merkt snel genoeg of ze nieuwsgierig zijn naar elkaar of juist vijandig.
Bij nieuwsgierig gedrag kun je de kooi open zetten zodat ze bij elkaar kunnen komen. Zowel buiten als in de kooi. Zorg ervoor dat de ramen zijn afgeschermd met vitrage o.i.d. Blijf er voor de zekerheid bij tot je merkt dat ze elkaar echt hebben geaccepteerd. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat ze met elkaar gaan zitten kroelen. Zolang ze elkaar niet constant wegjagen is het oké. Let er ook op of ze elkaar bij de voerplek accepteren. Je kan voor de zekerheid aan de andere kant van de voerplaats tijdelijk een extra voer- en drinkbakje plaatsen. Je kan ze dan gerust samen in de kooi laten voor de nacht. Hang twee strengen trosgierst op in de kooi (niet te dicht bij elkaar) zodat ze allebei wat te snacken hebben zonder daar meteen ongewild heel dichtbij elkaar voor hoeven te komen.
3. Mijn valkje heeft een eitje gelegd maar ik wil geen nestje. Wat moet ik nu doen?
Als je popje een zomaar een eitje heeft gelegd en je wilt geen nestje, vervang het eitje meteen voor een nep-eitje (dit hoeft natuurlijk niet als de pop alleen zit en de eitjes dus niet bevrucht kunnen zijn. Dan kun je ze gewoon laten liggen). Er zou om de dag een ei gelegd kunnen gaan worden tot er gemiddeld 4 eitjes liggen, vervang ook deze door nep-eitjes. Geef in ieder geval geen nestgelegenheid zoals een bakje of broedblok. Dit stimuleert alleen maar de hormonen. Nep-eitjes zijn o.a. verkrijgbaar bij de Jumper en natuurlijk online. Als ze na een dag of 4 niet op het eitje gaat zitten broeden en er komen geen eitjes meer bij dan kun je de eitjes gewoon weghalen.
HAAL DE EITJES NOOIT ZOMAAR WEG! Dit kan legnood veroorzaken omdat ze dan eitjes blijven leggen. Gaat ze broeden dan kun je na 20 dagen broeden elke dag een ei weghalen. Als de pop op de bodem van de kooi heeft zitten broeden, leg dan als alle eitjes weg zijn, tijdelijk even een rooster op de bodem zodat het niet interessant meer is om daar eieren te gaan leggen. Als ze ergens anders in of op heeft gezeten, haal dat dan (tijdelijk) uit de kooi. Ei-voer en te weinig slaap kunnen de hormonen stimuleren. Zorg er daarom voor dat ze een nachtrust van minimaal 12 uur hebben (doek over de kooi) en geef ze geen ei-voer. Belangrijk is ook dat als de pop in haar eentje broedt, haar elke dag een paar uur van de eieren te halen. Neem haar bij voorkeur mee naar een andere ruimte en leidt haar lekker af zodat ze ook rustig kan eten en drinken.
4. Mijn valkje heeft een eitje gelegd, het lijkt me leuk om een nestje te nemen, wat nu?
Mijn advies is altijd hetzelfde, bezin eer u begint. Vervang deze ronde de eieren voor nep-eitjes, lees u eerst eens heel goed in en vraag advies aan ervaren kwekers. Besluit je daarna om een nestje te nemen, haal dan van tevoren spullen als een extra kooi, broedblokken, pap en een spuitje in huis voor als er ingegrepen moet worden bij problemen met bijvoorbeeld plukken of niet/te weinig voeren door de ouders. Ook vind ik het belangrijk om te ringen zodat een ontsnapte vogel altijd te herleiden is naar de eigenaar/kweker. Bij een eenmalig nestje kun je altijd (op tijd, want ringen moet al na een dag of 6 na uitkomen) een geregistreerde kweker vragen om wat ringen. Deze zal dan in zijn/haar administratie noteren bij wie de ringen zijn gebruikt zodat er contact met je opgenomen kan worden in geval er een vogel wordt gevonden. Belangrijk is dus om zelf ook de gegevens van je vogel te noteren en indien ze worden verkocht, ook van de kopers contactgegevens te bewaren. Als je van plan bent om vaker te kweken, wordt dan lid van een vogelvereniging. Dan krijg je een eigen kweekcode en kun je je eigen ringen bestellen.
Het lijkt allemaal zo leuk, maar dat is het echt niet altijd. Vaak is het ook heel veel werk, ellende en verdriet. Zolang je niet weet waar je aan begint, gewoon NIET doen!!
5. Help! De man is ineens super agressief en laat de pop niet meer bij de eitjes (of andersom natuurlijk)
Dit is wat je kan doen: De popjes leggen meestal om de dag een eitje erbij. Je kunt in de meeste gevallen goed zien als er weer een eitje gelegd moet worden. Wat je kan doen is de man overdag bij de eitjes te laten (als hij tenminste wel ook op de eitjes gaat zitten) en het popje dan apart zetten. 's-Avonds doe je het andersom. Als je ziet dat ze een eitje moet leggen dan laat je haar natuurlijk gewoon in het blok en laat je de man apart zitten. Als er geen eitjes meer bij komen en de man (of pop) blijft zo agressief, kun je dit schema dus aanhouden. Man overdag op de eitjes, popje 's-nachts. Als de eitjes zijn uitgekomen even kijken of hij/zij wat rustiger is, zo niet dan pas weer bij elkaar zetten als de jongen zijn uitgevlogen. Dus pas als de jongen goed zelfstandig op stok blijven zitten. Wel ook het blok dan weghalen. Ik raad wel aan om, als een van de ouders zo agressief blijft, verder niet meer te kweken met desbetreffend koppel.
6. Ik wil graag twee valkparkieten maar geen nestjes/eitjes. Wat te doen?
Het dilemma, ik wil graag twee valkparkieten maar wat zal ik nemen? Twee poppen of een man en een pop, maar dan wil ik geen nestjes.
Dat je altijd nestjes krijgt als je een koppel hebt is echt een misverstand. Het enige wat je hoeft te doen als de pop broeds is, is de eieren vervangen voor nep-eitjes, Zie verder onder "Mijn valkje heeft een eitje gelegd maar ik wil geen nestje. Wat moet ik nu doen?"
Als je ervoor kiest om 2 popjes te nemen zullen deze ook wel eens eieren leggen en broeds worden en een broedronde moeten afmaken. Dus eigenlijk maakt het niks uit. Een pop is pas broeds als ze ook daadwerkelijk gaat zitten broeden op de eieren. Soms wordt er ook wel eens een toevallig ei gelegd waar verder niks mee wordt gedaan. Ook als er gepaard wordt wil dat niet zeggen dat er altijd eieren komen.
Geef je koppel voldoende nachtrust (10 tot 12 uur in het donker) en let op welke voeding je geeft. Geef bijvoorbeeld geen ei-voer. Dat stimuleert broedsheid. Geef geen nestgelegenheid zoals een broedblok of een bakje. Aai de pop niet op haar rug. Dit is de erogene zone.
Mochten er toch eieren komen waar ze op gaat zitten broeden dan vervang je die voor nep-eitjes. Laat deze 20 dagen liggen en haal daarna elke dag een eitje weg. Dit geldt voor zowel koppels als popjes zonder man. Leg daarna even een rooster op de bodem van de kooi of zet iets neer op de plek van de eieren, zodat ze daar niet meer kunnen zitten en laat ze vooral veel losvliegen zodat ze voldoende afleiding hebben. Zie verder onder 3 "Mijn valkje heeft een eitje gelegd maar ik wil geen nestje. Wat moet ik nu doen?"