Ik ben Emmylou en ik woon in Purmerend. Met deze website probeer ik mijn hobby; het houden van en kweken met valkparkieten, zo veel mogelijk te belichten en u zo veel mogelijk informatie te verschaffen over mijn kwekerij en het houden en verzorgen van valkparkieten.
In het wild komen valkparkieten voor in het hele binnenland van Australië, in bosgebieden, open graslanden en akkerlanden, steeds in de buurt van water. Ze leven in het noorden van Australië vooral in paartjes of kleine groepjes, in het zuiden ook in grote groepen. Ze zijn dan ook erg sociaal van aard. In tegenstelling tot wat de Nederlandse naam suggereert, behoort de vogel niet tot de parkieten maar tot de kaketoes. Ze worden ongeveer 34 cm groot
De in het wild voorkomende valkparkiet is overwegend grijs met witte vlekken op de vleugels ("schouders") en heeft een lange staart waarvan de middelste staartpennen langer zijn dan de buitenste. Het mannetje heeft een gele kop, een opvallende rechtopstaande kuif, en een .oranje vlek op de wang. Het popje heeft een grijs kopje met soms hier en daar wat gele veertjes en vaak wat minder fel oranje wangetjes.
Er bestaan geen ondersoorten van de valkparkiet. Wel wordt er veel mee gekweekt waardoor allerlei verschillende kleurvormen zijn ontstaan. Meer informatie daarover vindt u op de pagina Mutaties.
Valkparkieten kunnen het onderling meestal goed vinden. Ze kunnen zowel in een grote buitenvolière als in een kamervolière gehouden worden. Valkparkieten zijn vrij harde vogels. Ze kunnen zeer tam worden en bij goede verzorging en voldoende aandacht kunnen ze wel 15 jaar of ouder worden. Lees meer over het houden en verzorgen op de pagina Verzorging.
In mijn buitenvolière houd ik onder meer de vijf koppels valkparkieten waarmee ik kweek. Ik stel ze voor op de pagina Kweek. Ik plaats vooral op mijn Facebookpagina regelmatig foto's met updates tijdens de kweekperiode.
Tijdens de kweekperiode kunt u vogels reserveren. U dient hiervoor een formulier in te vullen dat u kunt vinden op de pagina Aanvraag. Ik neem echter geen reserveringen aan van mensen die iemand anders willen verrassen met een vogel, ouders die hun (jonge) kinderen graag een vogeltje willen geven of mensen die slechts één enkele valkparkiet willen gaan houden. Een valkparkiet neem je niet zomaar even, lees de pagina Verzorging maar eens.
Neemt u vooral contact op indien u vragen heeft. Dat kan via het vragenformulier .